ΒΑΦΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΒΑΦΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

sofakiΣυντάκτης: Σοφία Σηφάκη

Στην Κρήτη ο γάμος, η βάφτιση, ο θάνατος και γενικά οποιαδήποτε χαρά ή λύπη, δεν είναι ένα απλό κοινωνικό γεγονός. Είναι μια σημαντική στιγμή, μια ιεροτελεστία, κάτι που αφορά όλη την τοπική κοινωνία. Κυρίως στα χωριά αυτό το συναντάμε πάρα πολύ έντονα. Όλοι οι χωριανοί συμμετέχουν, βοηθάνε και συμπαραστέκονται στον συγχωριανό τους σε οτιδήποτε συμβεί. Μια απ’ αυτές τις σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου, είναι η βάφτιση των παιδιών του. Και θα καταλάβουμε όλοι πόσο σημαντικό μυστήριο είναι, από την περιγραφή που θα κάνω παρακάτω της βάφτισης που έζησα σε ένα ορεινό χωριό του νομού Χανίων, την Ασή Γωνιά.
Όλα ξεκίνησαν με το «χέρι» που έδωσαν οι γονείς του παιδιού με τον άνθρωπο που θα ήθελε να το βαφτίσει. Αυτός είναι πια ο σύντεκνος, δηλαδή ο νονός του παιδιού.
Μετά το «χέρι» ακολούθησε πλούσιο τραπέζι στο σπίτι του ζευγαριού, όπου ο νονός «χρύσωσε» το παιδί, δηλαδή του έφερε δώρο κάποιο χρυσό κόσμημα ώστε να επικυρωθεί η συντεκνιά. Στο τραπέζι αυτό μαζεύτηκαν οι συγγενείς και οι φίλοι ώστε να καλωσορίσουν τους σύντεκνους και να τους κάνουν να περάσουν όμορφα.

v1

Στη συνέχεια ορίστηκε η ημερομηνία της βάφτισης για Καλοκαιρινό μήνα επειδή θα γίνει σε πλατεία του χωριού ειδικά διαμορφωμένη για κοινωνικές εκδηλώσεις.
Τρεις μέρες πριν τη βάφτιση έγινε η σφαγή των ζώων που θα μαγειρευτούν, στην οποία συμμετείχαν βέβαια όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι του μπαμπά. Μετά έγινε τραπέζι σ’ αυτούς που βοήθησαν.
Την παραμονή της βάφτισης από το πρωί μαζεύτηκαν αρκετές γυναίκες, άντρες και παιδιά ώστε να ξεκινήσει η προετοιμασία του τραπεζιού.
Άλλοι ψήνουν, άλλοι φτιάχνουν τα μεζεδάκια, άλλοι φτιάχνουν τις φαγιάντσες και τα πιατάκια που θα μπουν στο τραπέζι πριν το κυρίως φαγητό, άλλοι φτιάχνουν τα γλυκά και κάποιοι μαγειρεύουν φαγητό για όλους αυτούς που βοηθάνε.

vvvvvvvvvvvvvvv

vvvvvvvvvv

 

 vv

Όλη αυτή η προετοιμασία γίνεται σε χώρους και με αντικείμενα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασή Γωνιάς που βρίσκονται στην πλατεία όπου γίνονται οι κοινωνικές εκδηλώσεις.

Επίσης την παραμονή της βάφτισης κόπηκαν με μπαλτάδες τα κρέατα που θα ψηθούν την επόμενη μέρα, από τους άντρες του χωριού

v8

v9

 

Την παραμονή επίσης τοποθετήθηκαν οι ξύλινοι πάγκοι-τραπέζια και οι καρέκλες για τη βάφτιση.

v10

v11

Και εννοείται βέβαια ότι το βράδυ έγινε πλούσιο τραπέζι σε όλους αυτούς που βοήθησαν.

v12

Την ημέρα της βάφτισης όλοι ξανά από το πρωί ήρθαν στο χώρο της προετοιμασίας για να γίνουν και οι τελευταίες ενέργειες...
Να στολιστούν τα τραπέζια με τραπεζομάντηλα και να τοποθετηθούν πιάτα, μαχαιροπίρουνα, ποτήρια και χαρτοπετσέτες.

v14

 Να ετοιμαστεί και να στολιστεί ο χώρος όπου θα φιλοξενήσει τα δώρα των συντέκνων.

Στην Κρήτη συνηθίζεται το παιδί να το βαφτίζουν παραπάνω από ένας νονοί. Έτσι στη συγκεκριμένη βάφτιση βαφτίστηκαν τρία παιδιά και είχαν από δύο νονούς το κάθε ένα. Οπότε τα δώρα ήταν έξι.
Κασελάκι με εικόνα και ρολόι το οποίο θα το βάλει η μαμά των παιδιών στο τραπέζι του εκάστοτε νονού μόλις αυτός καθίσει , μια βούρια (σακούλι κεντημένο στον αργαλειό) με τυρί, μέλι και μαλοτήρα (βραστάρι) μέσα και μια κατσούνα τα οποία θα δοθούν όταν θα φεύγει ο νονός.

v15

v16

v17

Επίσης δίπλα τοποθετήθηκαν οι πλεκτές πετσέτες που θα κρεμάσει η μαμά των παιδιών στους νονούς την ώρα του χορού.

v18

Η βάφτιση έγινε σε ένα πολύ όμορφο εξοχικό εκκλησάκι, τον Άγιο Γεώργιο.

v19

v21

Τα ρουχαλάκια του ενός παιδιού ήταν η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά το οποίο συνηθίζεται.

baptism

Την ώρα της βάφτισης στο χώρο που θα γίνει το τραπέζι τοποθετούνται τα μεζεδάκια, το κρασί και η ρακί.

v99

Όταν θα καθίσει ο καλεσμένος, το τραπέζι είναι ήδη πάρα πολύ πλούσιο.
Φαγιάντσες με διάφορα μεζεδάκια, βροβλιοί, ντάκος, καλιτσούνια, τυρί, μέλι, παραδοσιακά γλυκά παξιμάδια, σαλάτα, ψωμί, σπληνογάρδουμο, κεφτεδάκια, ντολμαδάκια.

v22

v23

Μεγάλα καζάνια στην άκρη της πλατείας ετοιμάζουν το κυρίως φαγητό.

v24

Ο νονός με τους καλεσμένους του περιμένουν ο ένας τον άλλο και μπαίνουν στο χώρο των τραπεζιών όλοι μαζί.

v25

v26

Εφόσον κάθισαν όλοι οι καλεσμένοι (γύρω στα 800 άτομα) και δοκίμασαν τις υπέροχες λιχουδιές, άρχισαν να σερβίρονται τα πρώτα κυρίως πιάτα.
Πρόβιο κρέας με μπαρμπουνοφάσουλα, χοιρινό με πιπεριές και μανιτάρια και τσιγαριαστό αρνί με τηγανιτές πατάτες.

b1

b2

b3

Στη συνέχεια σερβίρεται το βραστό κρέας και το πιλάφι.

b5

b7

Αφού σερβιριστεί το πιλάφι αρχίζει το ριζίτικο της βάφτισης.
Από τη μια μεριά η παρέα του μπαμπά και από την άλλη η παρέα του νονού, τραγουδάνε ριζίτικα αντικριστά.

v31

v32

Μετά σερβίρεται το ψητό αρνί με πατάτες.

v33

Και τώρα είναι η στιγμή που ξεκινάει η μουσική από τον Κρητικό λυράρη Γιώργο Μαγγελάκη .

v34

Το χορό ανοίγουν οι γονείς των παιδιών με τους συγγενείς τους.

v35

Στη συνέχεια χόρεψαν όλοι οι νονοί με τις παρέες τους και η μαμά κρέμασε στον κάθε ένα νονό μια πλεκτή πετσέτα.

v36

petseta

v37

Την ώρα του χορού των συντέκνων ο μπαμπάς των παιδιών κερνάει κρασί τους χορευτές.

v38

v39

Όταν ήρθε η ώρα να φύγουν οι νονοί, ο μπαμπάς των παιδιών τους βάζει τη βούρια στη πλάτη, ένα σφαγμένο πρόβατο στον ώμο και την κατσούνα στο χέρι.

v40

v41

v42

v43

Να ζήσουν τα παιδάκια, να είναι γερά και τυχερά και να συνεχίσουν την υπέρμετρη φιλοξενία και την αγάπη στον τόπο τους και την Κρητική παράδοση όπως οι γονείς τους!!