Γιώργος Κατσαμάς - Η Κρήτη πενθεί σήμερα...

Γιώργος Κατσαμάς - Η Κρήτη πενθεί σήμερα...

stellasiteΣυντάκτης: Στέλλα Κοντάκη

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΜΑΣ Ένας σπουδαίος άνθρωπος πάνω απ' όλα, εξαιρετικός καλλιτέχνης και Πρόεδρος του Παγρκήτιου Συλλόγου Κρητών Καλλιτεχνών, δεν είναι πλέον κοντά μας..... 

Η Κρήτη πενθεί σήμερα...

Ένα μικρό αφιέρωμα στο έργο του, με όλο το σεβασμό και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. 

50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Ο Γιώργος Κατσαμάς καταγόταν από τους Έρφους Μυλοποτάμου Ρεθύμνης.
Γόνος μιας αξιόλογης μουσικής οικογένειας, δεν άργησε να ακολουθήσει κι αυτός τα μονοπάτια της μουσικής παράδοσης, που είχαν χαράξει ο πατέρας του, δεξιοτέχνης λυράρης, Μανώλης Κατσαμάς, καθώς και ο αδερφός του, εξαιρετικός λαουτιέρης και τραγουδιστής Βασίλης Κατσαμάς.
Αρχικά , ξεκίνησε μαθαίνοντας μπουζούκι. Έχοντας όμως αστείρευτο μεράκι για τη μουσική, τελειώνοντας το δημοτικό, έφτιαξε μόνος του μια αυτοσχέδια λύρα από καλάμι και κατάφερε από αυτή να βγάλει ήχο και να παίζει δειλά δειλά στα καφενεία του χωριού τους πρώτους σκοπούς.
Ένα τυχαίο γεγονός, έγινε η αφορμή να παίξει στο πρώτο του γλέντι μπουζούκι, δίπλα στον πατέρα του. όντας ακόμα μαθητής δημοτικού. Σ' ένα γάμο όπου θα έπαιζε ο πατέρας του με συνοδεία του Μίνωα Κοτζαμπασάκη στο λαούτο, ο λαουτιέρης, κατευθυνόμενος εκεί είχε ένα μικρό ατύχημα με τη μηχανή, με αποτέλεσμα να σπάσει το λαούτο του και να είναι πρακτικά αδύνατο να παρευρεθεί. Ο Μανώλης Κατσαμάς τότε, κάλεσε το γιο του Γιώργο, να τον αντικαταστήσει για τη συγκεκριμένη βραδιά.
Από τότε, η πορεία του συνεχίστηκε στην Αθήνα δίπλα στον πατέρα του και τον αδερφό του Βασίλη, ως λαουτιέρης πλέον και ακολούθησαν πολλές σημαντικές συνεργασίες με αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως ο Κώστας Μουντάκης, Νίκος Βενιανάκης, Μανούσος Μαυράκης, Μιχάλης Αλεφαντινός, Λεωνίδας Κλάδος. Μάλιστα, ο Λεωνίδας Κλάδος ήταν και η αφορμή, να επιστρέψει ο Γιώργος Κατσαμάς στην Κρήτη και να συνεχίσει εκεί την καριέρα του.
Το 1980 έφυγε με τον αδερφό του Βασίλη στην Κω, όπου μόνο το πρώτο βράδυ έπαιξε λαούτο και από το επόμενο έπιασε στα χέρια του τη λύρα, με την οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα.
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η αγάπη του για το μπουζούκι με το οποίο ξεκίνησε δεν έσβησε ποτέ, ώσπου ο πατέρας του το έσπασε για να σταματήσει και να ασχοληθεί μόνο με το λαούτο.
Δισκογραφικά, ξεκίνησε σε ηλικία περίπου 16 ετών, συνοδεύοντας με το λαούτο τον πατέρα του σε 8 δίσκους, ενώ πολλές και αξιόλογες ήταν και οι συμμετοχές του ως λαουτιέρης σε δίσκους πολλών καλλιτεχνών.

Ακολούθησαν και άλλες δισκογραφικές δουλειές όπως:

Νυχτερινός Διαβάτης

Ψεύτικο γέλιο

Ήντα τση κάνεις τση καρδιάς (Κατσαμάδες)

Στιγμές να σου θυμούμαι (αφιέρωμα στον πατέρα του Μανώλη και τον αδερφό του Βασίλη, με τη συμμετοχη των: Μανώλη Κακλή και Νικηφόρου Κατσαμά).

Μουσικά Μονοπάτια ( 1 και 2 ) κ.α

Συνέχισε δισκογραφικά με τους ανηψιούς του, Μανώλη και Σήφη Κατσαμά.

Μιλώντας για τα ανήψια του έλεγε με συγκίνηση "τα παιδιά αυτά είναι η συνέχεια μας..."

Παράλληλα, είχε μόνιμη συνεργασία από το 1984 , με τον αδερφό του Σήφη Κατσαμά, ο οποίος εκτός από λαουτιέρης είναι και εξαίρετος μαντιναδολόγος.

Αξιοσημείωτη ήταν η άποψη του για τα σημερινά μουσικά δρώμενα και την παράδοσή μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι οφείλουμε να τη μεταδίδουμε και να τη διατηρούμε αναλλοίωτη όπως την παραλάβαμε. Συγκεκριμένα αναφέρε ότι:

"Λίγες σχετικά παραδόσεις από όλη την Ελλάδα, μπορούν να σταθούν απέναντι από την κρητική μας παράδοση. Ευτυχώς είναι λίγοι και αυτοί που προσπαθούν να την παραποιήσουν, νομίζοντας ότι θα πάνε ένα βήμα παραπέρα. Βήματα μπορεί να κάνει πολλά ο καθένας μπροστά , χωρίς όμως να αλλοιώνει ή να προσβάλλει. Δεν μπορούμε ένα "βράχο" που έχει αφήσει ο Μουντάκης, ή ο Σκορδαλός για παράδειγμα, να προσπαθήσουμε να τον αλλοιώσουμε. Δεν είμαι κατά του εκ μοντερνισμού, απλά δεν θέλω να αλλοιώνεται η παράδοση."

Θα κλείσουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα στον Γιώργο Κατσαμά, με μια συμβουλή - προτροπή στους νέους καλλιτέχνες

"το πιο μεγάλο πράγμα, είναι να διαλέγεις το σωστό πρότυπο..."

Ο Γιώργος Κατσαμάς, θα είναι πάντα εδώ μέσα από το έργο του, αλλά θα παραμείνει ζωντανό και στη μνήμη όσων είχαν την χαρά να τον γνωρίσουν από κοντά, αυτό το μεγάλο και φωτεινό του χαμόγελο, που χάριζε απλόχερα μέσα από την καθαρή του ψυχή στον κόσμο!