ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΣΤΟΝ ΨΑΡΑΝΤΩΝΗ ΜΕ ΒΑΘΜΟ "ΑΡΙΣΤΑ 10" 67 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ..

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΣΤΟΝ ΨΑΡΑΝΤΩΝΗ ΜΕ ΒΑΘΜΟ "ΑΡΙΣΤΑ 10" 67 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ..

mpagkerisΣυντάκτης: Γιώργης Μπαγκέρης "ΑΝΩΓΗ"

Με την παρουσία του Δημάρχου Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη, του μεγάλου μουσικού του τόπου μας Αντώνη Ξυλούρη – Ψαραντώνη και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, του 1ου Δημ. Σχ. Ανωγείων στο αμφιθέατρο του σχολείου, την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017.

Στο πλαίσιο της σύνδεσης των γεγονότων της επανάστασης με την τοπική ιστορία προσεκλήθη ο Ψαραντώνης, ως απόγονος του ήρωα Γεωργίου Ξυλούρη γνωστού ως Σουβλή.

Στην αρχή της γιορτής οι μαθητές της Στ τάξης με την καθοδήγηση των δασκάλων τους Χριστίνας Τσιγγελίδου και Αγάπης Καλομοίρη παρουσίασαν το χρονικό της επανάστασης του ’21 με αφηγήσεις, δρώμενα, βιντεοπαρουσιάσεις, μουσική, χορό και τραγούδια.

anogeiagiorti

Στο τέλος της γιορτής, τιμής ένεκεν, απονεμήθηκε στον Ψαραντώνη για την προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό, απολυτήριο με βαθμό «Άριστα 10», συνοδευόμενο από απόσπασμα του μαθητολογίου της εποχής εκείνης.

Στην ομιλία της η δασκάλα Αγάπη Καλομοίρη ανέφερε:

Πολλοί ήταν οι Ανωγειανοί που πολέμησαν τον κατακτητή στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας εξ ου και τα δύο ολοκαυτώματα. Τα παιδιά ανέφεραν ενδεικτικά κάποιους απ’ αυτούς πριν. Ο Γ. Ξυλούρης ή Σουβλής υπήρξε ονομαστός Τουρκοφάγος. Το παρατσούκλι του το πήρε, γιατί έτρωγε τους Τούρκους λέει σαν τα ψάρια. Το παρατσούκλι αυτό ακολουθεί μέχρι σήμερα τη μεγάλη οικογένεια των Ψαράκηδων.

Έχουμε σήμερα την τιμή να έχουμε στη γιορτή του σχολείου μας για την επέτειο της επανάστασης του 1821, τον απόγονο του Σουβλή, τον άνθρωπο που σήκωσε και σηκώνει ψηλά τη σημαία του κρητικού πολιτισμού, της λαϊκής μουσικής μας παράδοση, που τίμησε και τιμά στα πέρατα της οικουμένης τ’ Ανώγεια, την Κρήτη και την Ελλάδα.

Τον άνθρωπο που τη μορφή του θα είχε ο Δίας, αν υπήρχε, και τη λύρα του θα διάλεγε ο Ψηλορείτης να χορέψει στο γάμο του με τη Νίδα. Λάτρης της ιστορίας μας και του φυσικού περιβάλλοντος του Ψηλορείτη, που το κουβαλεί πάντα μέσα του και αναδύεται μέσα απ’ τις νότες της λύρας του. Συνάμα, απλός, λιτός και με καρδιά μικρού παιδιού.

Ο Αντώνης Ξυλούρης ή Ψαραντώνης υπήρξε μαθητής του τότε 2ου Δημ. Σχ. Ανωγείων στα δύσκολα χρόνια μετά το κάψιμο των Ανωγείων.

Δύσκολοι καιροί, παιδιά που μεγάλωσαν στις στάχτες και τα αποκαΐδια, που όμως οι μεγάλοι προνόησαν να τα μεταφέρουν στο οικοτροφείο, το σημερινό Ανωγειανό σχολείο, στο Ηράκλειο, μέχρι να ξαναχτιστούν τα σχολεία. Παιδιά όμως που μαζί με την πείνα, τη φτώχεια και τις δυσκολίες κουβαλούσαν στις πλάτες τους ήρωες, περηφάνια και αγάπη για τον τόπο αυτό.

Παιδιά που πάνω στο μαύρο του καμένου ζωγράφισαν αγγέλους. Κατέκτησαν κορυφές σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η πολιτική, οι επιστήμες μ’ αυτοί που μένουν στην καρδιά μας είναι οι ταπεινοί, οι αληθινοί, οι μεγάλοι.

Τα μαθητολόγια του Δημ. Σχ. [που διασώθηκαν απ’ το κάψιμο του χωριού] τον αναγράφουν ως μαθητή των τάξεων Α, Β, Γ, Δ και Ε κατά τα χρόνια απ’ το 1945 και 1950.

Στο μαθητολόγιο του έτους 1950 που υπογράφει η δασκάλα Λ. Κακουδάκη φαίνεται να φοίτησε τα πρώτα δύο δίμηνα και μετά με κόκκινα γράμματα η λέξη Διέκοψεν.

Παίρνοντας λοιπόν το νήμα από τη λέξη «Διέκοψε» και ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και τιμής σήμερα 67 χρόνια μετά οι δάσκαλοι του Δημ. Σχ. Ανωγείων συνεχίζουν και αποδίδουν στον Αντ. Ξυλούρη τον απολυτήριο τίτλο.

Κι επειδή όλοι έχουμε ένα παιδί μέσα μας, καλούμε τον μαθητή Αντώνιο Γ. Ξυλούρη να παραλάβει τον Απολυτήριο Τίτλο Σπουδών του Τιμής Ένεκεν για την προσφορά του στον πολιτισμό και στις τέχνες, απ’ τη διευθύντρια του σχολείου μας, Έφη Χατζάκη, 67 χρόνια μετά με βαθμό «Άριστα 10».

Ενώ η διευθύντρια του σχολείου καλωσορίζοντας τον τόνισε: Να καλωσορίσω κι εγώ εκ μέρους των συναδέλφων και των μαθητών,το μεγάλο δημιουργό και καλλιτέχνη του τόπου μας Αντώνη Ξυλούρη, που ήρθε να τιμήσει τη γιορτή μας ,και τον ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία του !

Ο Ψαραντώνης, αγαπητά μου παιδιά, δεν είναι μόνο ο μεγάλος τραγουδοποιός μας, αλλά και ένας φωτεινός φάρος που θα μας φωτίζει και θα μας διδάσκει διαρκώς στο μέλλον. Κι αυτό γιατί αυτοδίδακτος και με μεγάλη αγάπη στην τέχνη, με ακεραιότητα χαρακτήρα και με υψηλές αξίες, κατάφερε το ακατόρθωτο. Να μας αφήσει μια μεγάλη κληρονομιά, όπως και ο αδελφός του αείμνηστος Νίκος Ξυλούρης, την οποία πρέπει να τιμήσουμε και να διατηρήσουμε.

Το Σχολείο σήμερα, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη του προσφορά στην τέχνη και τον πολιτισμό αποφάσισε να του απονείμει ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ, το μεγαλύτερο τίτλο που μπορεί να απονείμει ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΝ με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ ΔΕΚΑ» με τις υπογραφές όλων των δασκάλων, καθώς και ένα απόσπασμα από το Μαθητολόγιο της εποχής εκείνης.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε υγεία και μακροζωία!

psarantonisdeka

Στο κλείσιμο της γιορτής ο Ψαραντώνης συνόδεψε τους μαθητές με τη λύρα του σε ένα ανωγειανό πηδηχτό. Όλοι μαζί τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και τον Εθνικό μας Ύμνο.