ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΑΒΡΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΜΑΡΑΘΑ

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΑΒΡΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΜΑΡΑΘΑ

aretakisΣυνταγή: Γιάννης Αρετάκης

Οι αβρωνιές είναι φυτό κοινό στην Ελλάδα, ύψους 1 - 2 μέτρων, με φύλλα γυαλιστερά σε σχήμα καρδιάς και άνθη πρασινοκίτρινα. Αυτοφύεται σε υγρά και σκιερά μέρη, σε φράχτες, σε θάμνους (στους οποίους αναρριχάται) κ.α. Την άνοιξη συλλέγονται οι τρυφεροί βλαστοί του. Η πικρή του γεύση οφείλεται στο ότι περιέχει αλκαλοειδή.

Στην αρχαία ιατρική χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία διάφορων γυναικολογικών προβλημάτων. Ο Διοσκουρίδης ονόμαζε το φυτό αγιόκλιμα και συνιστούσε τις ράγες του φυτού για τις φακίδες του προσώπου.Παρά το γεγονός της τοξικότητάς της, η αβρωνιά τρώγεται και θεωρείται φάρμακο στην Κρήτη όπου το αποκαλούν αβρωνιά ή αμπελουρίδα.

Θεωρείται άριστο λαχανικό παρά την χαρακτηριστική του πικράδα. Μαγειρεύονται οι τρυφερές κορυφές του βοτάνου βραστές (σαλάτα με λεμόνι ή ξύδι και λάδι), γιαχνί και κάνουν πολύ νόστιμες ομελέτες.

Στην Κρήτη οι βλαστοί ονομάζονται και απετωνιές. Θεωρούνται αναπλαστικές του αίματος και απαλλακτικό από τυχόν κακά συστατικά του.. Ο χυλός της ρίζας του φυτού θεωρούν ότι καθαρίζει τα νεφρά. Γενικά θεωρείται ότι θεραπεύει κάθε νόσημα των ουροφόρων οδών. Για τους Κρήτες ο χυμός της ωμής αβρωνιάς αλλά και το νερό από το βράσιμο τους έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

 

 Υλικά Παρασκευής

• 500 gr καλαμαράκια Καλιφόρνιας (κονσέρβα)

• 1 ξερό κρεμμύδι

• 2 πατάτες

• Μισό ματσάκι μάραθο

• 1 ματσάκι αβρωνιές

• 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

• 1 ποτήρι του κρασιού κρασί

• Αλάτι πιπέρι

 fa

 

 Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμαράκια προσθέτοντας στο τελευταίο πλύσιμο λίγο λεμόνι .Τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο

fbfb

και τις πατάτες κομμένες στα οχτώ και τα τσιγαρίζουμε.

fgfg

 

Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τα μάραθα χοντροκομμένα καιτο αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά.

fdfd

Ταυτόχρονα σε μια άλλη κατσαρόλα, ξεπικρίζουμε τις αβρωνιές. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν και πέντε λεπτά πριν ψηθεί το φαγητό μας τις ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα . Με το που δέσει η σάλτσα το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Καλή επιτυχία!!