ΣΩΜΑΡΟΣΤΑΘΗΣ - «Τα Βορίζα στους αγώνες της Κρήτης»

ΣΩΜΑΡΟΣΤΑΘΗΣ - «Τα Βορίζα στους αγώνες της Κρήτης»

stellasiteΣχολιασμός: Στέλλα Κοντάκη

Λιτός, απλός περιεκτικός και απόλυτα μεστός ο λόγος του Στάθη Στιβακτάκη ή Σωμαροστάθη, όπως είναι ευρέως γνωστός, στο βιβλίο του με τίτλο:

«Τα Βορίζα στους αγώνες της Κρήτης»

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει... «θέλησα να γράψω για να διορθώσω την αδικία που βλέπω για τους μάρτυρες, που πολέμησαν για την λευτεριά και που άλλοι σφαχτήκανε και άλλοι γδαρθήκανε ζωντανοί από τους Τούρκους. Η πατρίδα τους αγνόησε...» λέει, όμως ο ίδιος όχι!
Συγκινεί σε πολλά σημεία η γραφή του...
Αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο πολλά – άγνωστα- ίσως ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα και ανθρώπους που ήταν οι πρωταγωνιστές αυτών. Πρωταγωνιστές, που δυστυχώς παρά τους ηρωικούς τους αγώνες, το όνομά τους παρέμεινε άγνωστο, όπως και οι θυσίες τους.
Το υπέροχο αυτό βιβλίο, χωρίζεται σε 4 μέρη, εκ των οποίων τα 2 πρώτα αναφέρονται στην Τουρκοκρατία και την Γερμανική κατοχή και τα 2 τελευταία σε απίστευτες Βοριζανές ιστορίες και ανθρώπους και κλείνει με καταπληκτική λαϊκή ποίηση.
Προσωπικά, ξεχώρισα "το τραγούδι της μάνας", για το οποίο θα αφήσω σε εσάς τα σχόλια, μιας και μου είναι αδύνατο να εκφράσω τα συναισθήματα που μου προκάλεσε η ανάγνωσή του.
Το ιστορικό αυτό βιβλίο, μας διδάσκει τι θα πει αυτοθυσία, πατριωτισμός, αυταπάρνηση, λεβεντιά, ήθος, αξιοπρέπεια, ηρωισμός και ΚΡΗΤΙΚΟΣ και μας γεμίζει υπερηφάνεια για την καταγωγή μας.
Ο Σωμαροστάθης, για τον οποίο έχουμε και στο παρελθόν αναφερθεί στο άρθρο

«ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗΣ (ΣΩΜΑΡΟΣΤΑΘΗΣ) "...ο Άρχοντας τση Πάνω ρίζας...»

είναι ένας γνήσιος άντρας με αρχές, ήθος και αξιοπρέπεια, αγωνιστής και δημιουργικός, άξιος πολίτης και οικογενειάρχης και ατόφιος χαρακτήρας.
Είναι τιμή μου να κρατώ αυτό το βιβλίο στα χέρια μου και αξίζει να μπει σε κάθε σπίτι ,

γιατί «..όταν οι άνθρωποι ξεχνούν..η ιστορία θυμάται.....»

Εύχομαι να είναι ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ, και το ταξίδι αυτό, με "πλοίο" αυτό το μοναδικό βιβλίο, να βρει το απάνεμο "λιμάνι"  του, στην καρδιά κάθε αναγνώστη!! 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΤΑΝΟΣ
Θα το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.