Ποια είναι τα πρότυπα των παιδιών; Πώς θα τους δώσουμε τα σωστά πρότυπα:

Ποια είναι τα πρότυπα των παιδιών; Πώς θα τους δώσουμε τα σωστά πρότυπα:

sifakiΣυντάκτης: Σοφία Σηφάκη

Τα πρότυπα είναι ένας ισχυρός παράγοντας επίδρασης και διαμόρφωσης της συμπεριφοράς και κατ’ επέκταση της προσωπικότητας του παιδιού.
Τα παιδιά παίζουν παιχνίδια ρόλων, μιμούνται τις συμπεριφορές των ενηλίκων και έτσι μαθαίνουν και μπαίνουν σιγά, σιγά στον κόσμο τους.
Η μίμηση αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα στάδια στην πορεία της ανάπτυξής τους.
Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν τα σωστά πρότυπα που τα παιδιά θα μιμηθούν.
Αδιαμφισβήτητα το πιο ισχυρό και σημαντικό πρότυπο για τα παιδιά, είναι οι γονείς του.
Τα παιδιά εξιδανικεύουν και αντιγράφουν τις συμπεριφορές των γονέων, γιατί θεωρούν ότι αυτές είναι οι σωστές.
Οπότε όταν είναι μικρά τα παιδιά είναι μια καλή ευκαιρία να τους δώσουμε τα καλύτερα στοιχεία και συμπεριφορές από το χαρακτήρα μας και την προσωπικότητα μας, ώστε να πλάσουμε ένα σωστό άνθρωπο.

Δε χρειάζονται πολλά, μόνο λιγότερο κήρυγμα και περισσότερες πράξεις στην καθημερινότητα μας.

• Δε φωνάζω, βρίζω, δέρνω, γιατί το παιδί μου θα γίνει επιθετικό και θα κάνει τα ίδια στους άλλους.
Αν κάποια στιγμή χάσω τον έλεγχο , γιατί άνθρωποι είμαστε.., τότε ζητάω συγγνώμη από το παιδί και του εξηγώ ότι η συμπεριφορά μου ήταν λάθος.
• Είμαι ευγενικός, ζητάω συγγνώμη, λέω ευχαριστώ, παρακαλώ....
• Σέβομαι το παιδί, ακούω με προσοχή αυτό που θέλει να μου πει.
• Έχω σωστή οδική συμπεριφορά. Αν φοράμε πάντα ζώνη στο αυτοκίνητο, τότε το παιδί θα μάθει να φοράει ζώνη σε όλη του τη ζωή.
• Προσέχω τι τρώω. Αν τρώω όλη την ώρα γλυκά και τσιπς, τότε το παιδί δε θα καταλάβει γιατί δεν πρέπει να τρώει το ίδιο όταν του το λένε οι κυρίες στο σχολείο.
• Προσπαθώ να παίζω πολύ με το παιδί μου και όχι να είμαι συνέχεια στο κινητό. Έτσι το παιδί δε θα καταλάβει όταν του λέμε ότι είναι κακό να είναι το ίδιο στο κινητό.
• Προσέχω και αγαπώ τον εαυτό μου, κάνω κάποια δραστηριότητα, αντιμετωπίζω θετικά τη ζωή, βρίσκω λύσεις σε κάθε δυσκολία. Έτσι εξοπλίζω το παιδί μου με θάρρος, αυτοπεποίθηση, αγάπη για τον εαυτό του και τη ζωή.

Επίσης τα παιδιά μπορεί να επηρεαστούΠον και να μιμούνται ήρωες της τηλεόρασης ή των βιβλίων.

• Είμαστε πολύ προσεχτικοί τι βλέπουμε στην τηλεόραση όταν είναι σπίτι τα παιδιά.
Όταν η τηλεόραση είναι συνέχεια ανοιχτή, τότε η επικοινωνία χάνεται ανάμεσα στην οικογένεια και τα παιδιά έρχονται σε επαφή με όλους αυτούς τους κοσμικούς που προβάλλουν τα ιδιωτικά κανάλια, που δεν έχουν τίποτα να σου δώσουν και περνάνε λάθος μηνύματα και πρότυπα στα παιδιά.
• Επιλέγουμε τα σωστά βιβλία για την ηλικία τους και δίνουμε έμφαση στους ήρωες, στις επιλογές τους και το μήνυμα που περνάνε.

Τα παιδιά επίσης μιμούνται καμιά φορά λάθος συμπεριφορές συμμαθητών τους.

• Είναι πολύ σημαντικό να τις εντοπίσουμε νωρίς και να εξηγήσουμε στο παιδί ότι μπορούμε να εντυπωσιάσουμε τους φίλους μας και με άλλους, πιο όμορφους τρόπους.

Στο σχολείο προσπαθούμε πάρα πολύ να δώσουμε στα παιδιά όμορφα πρότυπα συμπεριφοράς και ανθρώπων.
Και είναι εντυπωσιακό πως τα παιδιά δέχονται και τους αρέσει πάρα πολύ να ακούνε για σπουδαίους ανθρώπους, που μιλάνε στην ψυχή σου με τα έργα τους, όπως είναι ο Καζαντζάκης και ο Θεοδωράκης.

Προσπαθούμε όλοι μαζί να πλάσουμε ισχυρές προσωπικότητες με απαιτήσεις και υψηλούς στόχους.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.